Värt att tänka på när det är dags att välja kakel till badrum

01 juni 2021 Cecilia Olsson

Kaklet i ett badrum har ofta väldigt stor påverkan på hur rummet upplevs. Det finns mängder av färger, mönster och ytskikt att välja mellan, något som garanterar att det finns kakel för alla smaker och utrymmen. Nedan kommer några tips som kan vara till hjälp när det är dags att välja kakel till sitt badrum, det allra viktigaste är dock att gå efter eget tycke och smak på grund av att det i regel ger det mest hållbara resultatet.

Badrummet är inte det rum i hemmet som det spenderas mest tid i, trots det så är det för många ett av de viktigaste utrymmena i bostaden. Ett fräscht och funktionellt badrum känns inte bara bättre att vistas i, det kan dessutom underlätta vardagen på flera sätt. Bra belysning är till exempel något som kan underlätta när det är dags att göra sig redo för dagen, även rätt förvaring är bra så att allt som kan behövas finns lättillgängligt och lättstädade ytor är alltid ett stort plus.

Kakel är något som de allra flesta föredrar

För att badrummet ska kunna fungera optimalt så är det dock viktigt att utrymmet i sig klarar påfrestningar såsom fukt och väta, här får kaklet en stor roll. De allra flesta föredrar kakel framför våtrumstapet eftersom det ger en lyxigare känsla och det är väldigt hållbart. Kakel kommer dessutom i otroligt många storlekar, modeller och färger, vilket gör att valmöjligheterna är nästintill oändliga. Den som vill ha ett extra personligt badrum kan mixa och matcha olika kakelplattor, medans de som tycker mer om den avskalade stilen kan välja ett klassiskt vitt kakel som ger en fräsch känsla.

Vad är bra att tänka på när det kommer till färgval?

Färgen på kaklet är bland det viktigaste att väga in i sitt val, förutom att kaklet ska vara av hög kvalitet. Det är ofta rekommenderat att välja enfärgat och neutralt till badrummets väggar och istället ta in färg i inredningen. Det gör det betydligt enklare att förändra rummet om smaken ändras eller om det finns ett behov av att kunna variera badrummets utseende efter årstid. Färg på skåpluckor, handdukar, duschdraperi och detaljer i rummet kan ge önskad effekt utan att kaklet måste vara i samma färg.

Det är även en bra idé att tänka på vad färgen gör i rummet, ljusa väggar får ofta ett rum att kännas större i motsats till ett rum med mörka väggar. Tänk även på att ta med ljusinsläppet i beräkningen eftersom helvitt kakel i ett badrum som får in väldigt mycket dagsljus kan upplevas bländande (något som inte är så behagligt), samtidigt som ett badrum med mörka väggar helt utan insläpp av dagsljus kan bli väldigt dunkelt. Det är dock viktigast att gå efter den egna smaken och känslan för att resultatet ska bli något som man vill leva med länge.

Kakel med rätt yta ger en behaglig atmosfär i badrummet

Kakel med blank yta reflekterar ljuset bättre vilket kan göra badrummet mer dynamiskt och det kan även kännas lite extra lyxigt. Det kan dock, precis som helvitt kakel, ha en bländande effekt om det kommer in väldigt mycket ljus i rummet. Finns det stort ljusinsläpp kan det därför passa bättre att välja kakelplattor med matt yta för att undvika för mycket reflektion. Vissa upplever att det är enklare att rengöra och hålla efter blankt kakel, men vattenstänk och dylikt kan bli synligare eftersom det bryter ytan, så även detta är en smaksak.

Matta kakelplattor ger ett lite mer sobert intryck och passar perfekt för den som vill ha en spa-känsla i sitt badrum. Det gör även att det inte blir lika viktigt med placering av belysning eftersom ytan inte har den bländande effekt som blankt kakel har. Att blanda matt och blankt kakel kan såklart också vara en snygg lösning till badrummet.

Ska man välja kakel med eller utan mönster?

Det är väldigt populärt att lägga mönster med kakelplattor eller helt enkelt välja kakel som är mönstrat. Det kan ge en väldigt häftig effekt i badrummet och göra att det känns mer levande. För mycket mönster, och framförallt olika mönster, kan dock göra att rummet känns rörigt. Därför kan det vara bra att välja ett enda mönster till antingen väggar eller golv, vissa gånger kan det även räcka med att använda sig av mönster på endast en liten del av badrummet som till exempel i duschen eller på en av rummets fyra väggar.

Även hur kaklet sitter har inverkan på rummet, precis som att golvplankor som ligger längs med rummets långsida kan göra att rummet känns längre jämfört med golvplankor som ligger på tvären så kan även stående kakelplattor ge illusionen av en generösare takhöjd. En bra kakelbutik eller duktiga plattsättare kan hjälpa till med tips och råd om vad som kan passa i det aktuella badrummet.

Anlita duktiga hantverkare som kan utföra plattsättningen

Sist men inte minst så är det viktigt att anlita duktiga hantverkare som kan utföra arbetet på bästa sätt. För att resultatet ska bli jämnt och snyggt så är det alltid klokast att anlita proffs istället för att försöka sig på plattsättningen själv. Många tänker att det inte kan vara speciellt svårt att göra det själv, men faktum är att det krävs noggrannhet, skicklighet och precision för att uppnå ett perfekt resultat.

När det är dags att anlita en plattsättare så kan det först och främst vara bra att höra sig runt bland vänner och bekanta om de har någon att rekommendera. Annars kan det vara enkelt att hitta duktiga plattsättare i närområdet genom att söka på nätet. Då går det ofta att läsa utlåtanden från kunder som anlitat företaget samt titta på bilder av tidigare utförda arbeten, något som kan underlätta valet av plattsättare.

Ta in flera offerter från intressanta företag för att kunna jämföra dem mot varandra. Något som är viktigt att tänka på är att inte enbart gå efter det billigaste priset, ofta får man vad man betalar för. Det är mest lönsamt i längden att resultatet av plattsättningen är välgjort samt ser riktigt snyggt ut.

Fler nyheter