Vad är akustik?

07 november 2019 admin

Akustik är läran om ljud men ordet används oftast om ljudmiljön i ett rum. Vad är då ljud? Jo, det är en slags mekaniska vågor eller varierande tryck som fortplantar sig genom ett fast ämne, vätska eller gas. Om ljudet har frekvenser som faller inom ett visst intervall kan det uppfattas av ett hörselorgan som till exempel det mänskliga örat. Ljud uppfattas olika av olika människor beroende på hörselförmåga, men ljud uppfattas även olika av olika sorters öron. Till exempel kan hundar uppfatta ljud som är långt utanför det intervall som det mänskliga örat kan uppfatta.

 

 

Bra och dåligt ljud

 

Ljud har en mängd olika användningsområden som de flesta är goda men det finns också skadliga effekter med vissa typer av ljudnivåer. För hög volym och/eller lång utsatthet för högre ljudnivå kan eventuellt skada hörseln permanent. Det är mycket vanligt att speciellt musiker som varit i branschen under en lång tid, har någon typ av permanent hörselskada som kan bestå av allt ifrån hörselnedsättning till tinnitus. Tinnitus är en hörselskada där patienten konstant hör brus, brummanden eller tjut i öronen.  

 

Förebygga hörselskador

 

Eftersom hörselskador kan vara permanenta och kan komma i alla åldrar är det viktigt att ha koll på ljudvolymen runt omkring oss. Inte bara på våra arbetsplatser utan även i våra skolor, allmänna ytor och hem. Vikten av en hälsosam ljudnivå är så prioriterat att det på många platser runt oss finns mätare för att ha koll så inte ljudvolymen går över den accepterade nivån för vad som är skadligt för oss. På platser där det inte finns mätare kan man istället anlita ett företag som kontrollerar ljudnivån, en så kallad akustikmätning. Akustikmätningar i Skåne utförs dagligen och visst känns det tryggare att veta att det finns företag runt oss med fokus på att vaka över vår hälsa. För mer information kolla in http://jupiterakustik.se/

Fler nyheter