Tänk klart – tänk på dina fönster

01 april 2019 Leif Ericson
Tänk klart - tänk på dina fönster

Det kan väl inte vara konst att måla om ett par fönster, säger flera hundratusen bostadsägare varje år och ger sig sedan i kast med en till synes enkel arbetsuppgift. Arbetet består av flera steg som borttagning av sliten färg, rengöring, slipning, grundning och färdigmålning samt ibland även spackling och kittning.

Men hoppsan, redan när färgen skulle skrapas bort på första bågen gick det galet. Det gamla glaset sprack och resulterade i besök hos en glasmästare. Det kostade en hel del för bågen hade specialformat. Nå, arbetet fortsätter och träet i bågen tittar fram, när du upptäcker ett rötangrepp som kräver att en del av träet byts ut. Ja, det resulterar förstås i ett besök av en snickare, som stämmer ut och fogar in en ny träbit av svindyr Kalmarfura. Det hade varit billigare att köpa nytt fönster. Suck!

Ska renoveras av proffs

Fönsterrenovering är ett jobb för proffs, för det är svårt att behandla gammalt trä på rätt sätt – och det är lätt att bära sig felaktigt åt, så att ens egna ansträngningar resulterar i krossat glas eller i bästa fall spill av tid. Handen på hjärtat: inte kan du snickra en ny fönsterbåge, om det skulle bli nödvändigt? Kan du själv byta ut ett isolerglaspaket och få det att sluta tätt till bågen? Och kan du själv skära fönsterglas samt kitta fast det i bågen? Är du duktig med stämjärn, och kan du stämma ut delar av träet och passa in nytt?

När uppgiften blir så utmanande som skisserat, har du egentligen bara två utvägar. Du kan antingen låta proffs renovera dina fönster och slippa bekymra dig, eller också kan du satsa på nya fönster. Det kan vara klokt att välja nya fönster om de gamla är äldre än 10-15 år. Om du inte vill ha fabrikstillverkade fönster (de kanske inte passar i format), kan du specialbeställa nya fönster i gammal stil för att bevara fasadens yttre. Det kan du hjälp med om du väljer dig till en fönsterrenoverare.

 

Fler nyheter