Odla ekologiskt i eget växthus

18 mars 2021 Leif Ericson

Om du lyckas hitta en ledig och ganska solig plats en bit från utemöblerna och grillen på trädäcket eller den stenlagda altanen, på balkongen eller kanske allra bäst på gräsmattan, så kan du förverkliga drömmen om ett växthus.

Ju större utrymme du kan disponera, desto större kan växthuset naturligtvis vara. För växthus finns i alla möjliga storlekar från en enkelt glas- eller plastskåp till en drivbänk, hobbyväxthus eller ett rejält stort orangeri, där drömmen om tropiska växter kan bli verklighet. Växthusets utformning ska förstås anpassas efter ditt intresse och din eller familjens lust att bli hemmaodlare av blommor och ekologiska grönsaker, kryddväxter och frukter. Ja, du kan kan rent av bli självförsörjande av grönt.

 

Klokt att börja smått

Det är inte alltid så lätt att bli hemmaodlare, och har du inte tidigare provat att driva fram blommor eller grönsaker så är det klokt att börja smått. Det allra enklaste brukar vara att bygga upp en liten högbädd, för att på så sätt slippa böja dig för mycket när det är dags att rensa bort ogräs. Högbädden förses med ett genomskinligt lock som släpper igenom solens strålar.

Vitsen med att lägga lock över drivbänken är att ge värme åt jorden och det som spirar i den. Men se upp med värmen! Det kan bli så varmt under locket, att jorden torkar ut och med torkans ankomst kan du säga adjö till de flesta växterna i drivbänken. Det räcker inte att vattna då och då, om du inte också sörjer för att lyfta upp locket en bit så att den varma luften kan blandas med kyligare uteluft.

Placeringen av drivbänken har stor betydelse för resultatet. Erfarna odlare undviker placering direkt i solen på grund av risken för torka och höga temperaturer. Om det är svårt att undvika direkt solläge, så kan du måla glasets utsida med vit skuggpasta. Eftersom drivbänkar sällan är stora, så kan du också sätta upp en parasoll som ger skugga.

 

 

 

Enkelt gör det själv-jobb

Du behöver inte vara lika händig som Ernst Kirchsteiger för att snickra ihop en eller par drivbänkar. På närmaste större byggvaruhus eller handelsträdgård brukar det finnas drivbänkar, som du själv snickrar ihop på samma sätt som du sätter ihop möbler från Ikea. Och vill du göra det enkelt för dig, så finns det även färdigsnickrade produkter att köpa.

Det behövs också ett genomskinligt lock över drivbänken, och även locket kan vara en smidig lösning. Står det några gamla fönster i garaget? Bara de passar något sånär i storlek så kan de användas. Plexiglas och hård akrylplast kan också användas, och det har ingen betydelse om plasten är sliten. Skrivstolsunderlägg är alldeles utmärkta till ändamålet. Och vill du att det ska vara billigt, så snickrar du enkel ram och klär den med genomskinlig plast.

En liten drivbänk funderar utmärkt även på en balkong, där du också kan använda en kasserad lagerhylla (som först kläs med plast eller vaxduk på hyllplanen innan dessa förses med kanter, så att jorden blir liggande).

 

 

Ett riktigt växthus

Det är inte mycket som skiljer en drivbänk från ett växthus – mer än storleken. Du kan gå in i ett växthus och förse det med en dörr som du kan låsa, vilket kan vara praktiskt om du inte vill att barnen ska plocka dina bär och grönsaker i otid.

Hur stort ska ett växthus vara? Ja, det är en samvetsfråga, för hur mycket tid är du och familjen beredd att lägga på bär, grönsaker och blommor? Det finns i stort sett inga odlade växter som passar sig själva.

Du kan inte placera ett växthus direkt på marken, utan det blir nödvändigt att gräva bort grästorvor där växthuset ska stå. Den nakna jorden måste sedan täckas med singel, stenplattor, tegel, betong eller ett annat fast underlag. Här har du möjlighet att vara kreativ så att golvet i växthuset fungerar som avslutning på trädgårdsgången fram till huset. Eller också väljer du marktegel i varma färger som skapar stämning i växthuset. För att det inte ska rinna in vatten under växthuset sidor är det klokt att skapa en grund att placera huset på.

 

Bygga själv eller köpa färdigt

Det är lätt att bli lite stursk och ge sig på att bygga växthuset själv. Men stopp ett tag! Är du verkligen säker på att du klarar av bygget? Det är faktiskt en hel del arbete med att bygga själv, även när grunden är klar. Konstruktionen ska vara stabil, så att den står emot kraftig blåst och tyngden av snö på vintern. Om du vill bygga själv, så bör du ha tillgång till genomarbetade ritningar som i detalj förklarar vad du ska göra för att t.ex. stadga byggnaden i sidled eller för att montera glas (akryl) i taket.

När du köper en byggsats så leds du igenom bygget och det kommer nästan att kännas som att du har en medhjälpare. De monteringsanvisningar som medföljer de mest säljande växthusen är mycket tydliga, och du kommer under monteringen antagligen att minnas de första gångerna du skruvade ihop IKEA-möbler.

När man talar med folk som haft växthus i flera år så tycks erfarenheterna dela sig en del. Några ångrar att de byggde eller köpte lite för stort växthus, för de använder endast en del av det. Andra säger däremot, att de ville ha större växthus. Dels saknar de ytterligare plats att odla på, dels saknar de plats på golvet. De skulle gärna vilja ha plats för ett litet bord och ett par stolar för att kunna sitta i växthuset och njuta en kopp kaffe eller kanske ett glas svalt vin på varma sommarkvällar.

Med ett växthus förlänger man dessutom sommaren så att den varar från den sena vintern, då solen börjar värma, till långt in på hösten då regn och rusk tar överhand.

 

Goda råd

Det finns ingen annan än du och din familj som kan bestämma vad som ska finnas i ditt växthus. Blommor av olika slag, de vanligaste grönsakerna som tomat, ärtor och gurka, kanske ”tropiska” växter, frukter som apelsin och citron och kryddväxter (som kan användas i matlagningen). Valet är ditt. Men här är ett antal goda råd om allt annat än växter:

  1. Placeringen kan ha stor betydelse för hur stor glädje du kommer att få av ditt växthus. Växthuset ska stå soligt. Kolla hur skuggor från träd och byggnader hamnar på tomten vid olika tider på dagen
  2. Konstruktionen ska vara stabil och stå emot vindtryck
  3. Storleken ska anpassas efter hur mycket du vill odla – och hur mycket du vill utnyttja växthuset till uppehåll
  4. Hyllorna ska tåla att bli utsatta för jord och vatten. Trähyllor kan kläs med vaxduk och därefter filt som håller kvar fukt
  5. Fönster, ett eller flera, ska kunna öppnas när du vill reglera värmen i växthuset
  6. En vattenkran i växthuset underlättar, för du slipper du bära vatten i kannor
  7. Automatik som öppnar fönster eller sörjer för bevattning är guld värd när det blir både varmt och torrt i växthuset
  8. Redskap som behövs i växthuset, bör också förvaras där. Då slipper du springa runt och leta
  9. Iskallt vatten kan ge dina växter en chock. Låt vattnet komma från en slang som ligger ytligt på tomten
  10. Gardiner på insidan ger skydd mot stekande sol, men bidrar också till att skapa stämning i växthuset
  11. Skuggpasta och vit kalkfärg ger skydd när solen bränner, men får användas endast på sommaren. På vår och höst behövs allt ljus
  12. Glas är ett starkt material, men kanske inte det bästa om en tennisboll eller fotboll kommer på avvägar
  13. Inredningen anpassas efter vad som ska odlas fram i växthuset. Klätterväxter behöver stöd för klättringen
  14. Bord och stolar medverkar till att skapa en trevlig stämning i växthuset, men kräver en del golvplats
  15. Bygglov är inte nödvändigt, men du måste göra en bygganmälan och antalet komplementbyggnader på tomten kan påverka din möjlighet. Det bästa är att kontakta kommunen i god tid – innan du börjar gräva eller köper material.

 

 

FAKTA OM VÄXTHUS

  • Det behövs inte bygglov för att uppföra ett antal drivbänkar på tomten

  • Det kan eventuellt krävas bygganmälan för att bygga växthus – hör med kommunen

  • Växthuset ska kunna ventileras

  • Plast kan med fördel ersätta glas

  • Om växthuset inte finns registrerat i din villaförsäkring, så ersätts det inte vid skada

Fler nyheter