Laga mat med gasspis

04 april 2019 Martha Andersson
Laga mat med gasspis

Har du nyligen flyttat till en lägenhet eller ett hus med gas-spis och/eller gas-ugn? Grattis! Många utbildade och erfarna kockar föredrar faktiskt gas framför induktionshäll eller el-spis; detta för att det är enklare att få fin stekyta på kött och grönsaker med den lilla elden under stekpannan. En gas-spis behöver dessutom mindre el än en induktionshäll, och det blir därför enklare att hålla nere de månatliga kostnaderna – de pengar som blir över kan du lägga på fina råvaror och laga god och lyxig mat – energisnålt!

En annan fördel med gas-spis och gas-ugn är att de värms upp snabbt (snabbare). Jag skulle vilja drista mig till att säga att det knappt är nödvändigt med en vanlig vattenkokare i ett hem med gasspis: det går ändå så himla fort med uppvärmingen och ditt tevatten börjar koka lika fort ändå! Det är också lättare, och går faktiskt snabbare, att reglera värmen än på vanlig spis. 

Men, många tycker det är knepigt att använda gas-spis och gas-ugn. Det kan, särskilt i början vid din nya spis, kännas lite små-läskigt med den levande elden som ju faktiskt är där. Men den kan också fi din matlagning att kännas med ”på riktigt”. Nåväl, lösningen är att, istället för tändstickor och tändare, använda en sådan tändare som är speciellt anpassad för grillar och gas-spisar. Då slipper du vara rädd att bränna dig; den har ett långt tänd-stycke fram som gör den enkel att sticka in och tända – också i svårare vinklar som när du ska tända ugnen. 

Här kommer några små allmänna tips när du lagar mat på gas-spis, som alla är relaterade till det att pannan eller kastrullen värms upp fortare än på en vanlig/modern spis: 

1. När du ska steka något, så lägg i smöret eller oljan (det du ska steka i) innan du sätter på plattan. Lägger du i den senare riskerar du att pannan blivit så varm att fettet stänker upp och bränner dig, alternativt bränns vid. 

2. När du ska fräsa lök och vitlök, rör hela tiden i pannan. Eftersom värmen koncentreras särskilt till enskilda punkter när du steker på gasspis är detta viktigt så att inget bränns fast, eller att löken blir olika mycket tillagad. 

3. En av de svåraste sakerna med gas-ugn är att baka och få en fin yta på brödet eller bullarna. Tricket är att placera plåten med bakverken på de lägre nivåerna inne i ugnen, och inte högt upp eller ens i mitten. Eftersom värmen kommer underifrån ”når” den aldrig kakans yta om den står för högt upp. Om Den står längre ner omsluts den av värmen. 

4. Det kan kanske tyckas självklart men, glöm inte att det inte är läge att glömma till exempel en plast-stekspade ovanför en öppen låga… Påminn dig själv!

Har du inte nyligen flyttat till en lägenhet eller hus med gas-spis och/eller induktionshäll? Men kanske blivit lite sugen av att läsa det här inlägget? Jag förstår dig! Fina och funktionella gasspisar att ersätta ditt gamla elschabrak med finns till exempel hos Gasservice Stockholm

 

Fler nyheter