Isolera dig mot kylan

29 oktober 2019 admin

Har du tagit fram långkallingarna? Eller tillhör du den sortens människa som lever farligt när temperaturen börjar krypa ned mot minusgrader?

Ingen har väl missat att morgontemperaturerna i stora delar av Sverige numera visar blå siffror.
I landets norra delar är detta säkerligen old news, men längre ned så är det big news. Det räcker med att öppna balkongdörren, eller ett fönster, en stund i gryningen så kan man se vintern krypa upp för rutan i form av imma. 

Förhoppningsvis har rutorna högkvalitativa isolerglas-fönsterkassetter, så att kylan stannar ute medan värmen hålls inne. Alla som inte har det vet hur frustrerande det är att känna elementen brassa på för full gas, medan fönstren läcker som ett såll. 

För den som är seriös och verkligen vill komma åt problemet finns det ju värmekameror. Då kan man direkt se var de värsta luftläckorna finns i huset. Sedan kan man åtgärda problemet, till exempel med bra rutor från Thermofönster.

Ett annat sätt att hålla kylan stången är ju annars att ha ett fint lager med tesorter i skafferiet. Att låta den varma drycken värma upp en inifrån är onekligen ett mysigt sätt att hålla temperaturen uppe.
Speciellt om man har en massa människor som man tycker om kring sig. Då kan kampen mot vintern bli en riktig happening.
Eller som de kallade det förr i tiden: Överlevnad.

Och det ligger väl ändå något romantiskt över tanken att behöva hugga ved för sin överlevnad. Vi är ju numera väldigt bra på att hålla värmen inne i husen genom bra isolering, men känslan av att sitta vid en levande eld… ha den verkar vara djupt etsad i oss människor.

En eld representerar ju trots allt en samlingspunkt. Likt dagens teveskärmar, men med en mer meditativ inramning. 
Tur att vi numera kan få det bästa av två världar: Öppen eld och välisolerade hem.

Fler nyheter