Hissa flaggan på egen stång

28 april 2021 Leif Ericson

Med en egen flaggstång har du möjlighet att hissa flaggan – precis när du vill. Ja, nästan i alla fall, för det finns vissa regler för hur och när flaggan ska hissas, och de kan du läsa mer om längre ner. När flaggan hissas i topp så känns det extra festligt, kanske lite högtidligt och ärofullt. Den svenska flaggan är ju hela folkets flagga, en symbol för alla som bor i Sverige. Flaggan kan representera så mycket för oss, från demokrati och nationalkänsla till stolthet och glädje.

Även om det finns så kallade officiella flaggdagar, så har du rätt att ha dina egna flaggdagar. Om du vill fira de första vårblommornas ankomst eller kräftpremiären, så får du gärna hissa flaggan. Det finns ju hur många personliga orsaker som helst för att hissa flaggan: samtliga födelsedagar i hela tjocka släkten, dop och konfirmation, skolavslutningar och studentfester, bröllop och annat du vill fira. Den blågula flaggan gör sig ju lika bra mot en blygrå himmel som mot en klarblå. Med hissad flagga blir dagen extra festlig.

Flagga överallt

Det är inte bara hemma på villatomten som du kan ha en flaggstång och ha möjlighet att med flaggan markera märkesdagar och festligheter. Flaggan hör till även vid sommarstugan eller torpet. Och självklar även vid kolonistugan. Genom att hissa flaggan när du kommer ut till sitt sommarboende markerar du att nu är du på plats. De som seglat genom någon av våra skärgårdar är säkert överens om att det finns nästan inget vackrare än att se alla hissade flaggor på de öar man seglar förbi.

Det finns ett seglivat rykte som säger att om du bara skaffar en flaggstång, så får du en flagga gratis. Men det stämmer inte! Förening av olika slag kan däremot ansöka om en fana hos Stiftelsen Sveriges Nationaldag, som för övrigt anger de regler som gäller den svenska flaggan och när den ska vara hissad. Den svenska nationaldagen och Svenska Flaggans Dag är den 6 juni och datumet är valt bland annat för att det var på den dagen Gustav Vasa valdes till kung 1523. Den dagen ska flaggan vaja stolt från alla flaggstänger.

Flaggan kräver en stång

Den första frågan många ställer sig innan de skaffar en flaggstång är: behöver den bygglov eller bygganmälan? Nej, du behöver inget tillstånd för att skaffa en flaggstång. Men du ska bestämma dig för var på tomten du vill placera stången, och innan du gör det ska du välja höjden på stången. Börja med att ta reda på hör högt ditt hus är. Tumregeln är sedan att flaggstången ska vara tre-fyra meter högre. Om det är cirka sex meter till takrygg eller skorstenstoppen, så bör stången vara cirka tio meter.

Nästa uppgift blir att bestämma dig för vilket material stången ska vara av. En gammaldags stång av massivt trä är ett klassiskt val, men stången blir tämligen tung och den ska målas med jämna mellanrum. Och ju tyngre stången är, desto besvärligare blir det att resa respektive fälla den i samband med underhåll. En trästång kräver dessutom en solid förankring mellan ett par kraftiga stolpar av betong eller järn.

En bekväm modell

En glasfiberstång väger mindre än hälften av vad en stång av massivt trä väger. Räkna med att en 10 meter hög glasfiberstång väger 35-45 kg. Det är en vikt som du ganska lätt klara att hantera tillsamman med en eller två medhjälpare.

Det är flera fördelar med att välja en glasfiberstång – priset, underhåll, praktiska finesser och enkel montering.

  • En stång på 10 meter kostar cirka 5000 kr, nästan oavsett vilket företag som tillverkat den
  • Underhållet är minimalt – det räcker att stången tvättas någon enstaka gång
  • Du kan slippa smattrandet från flagglinan om du väljer en modell med invändig lina
  • Flaggan kan hissas med vev som kan tas bort för att göra det svårt att stjäla flaggan
  • Åtkomst till den invändiga linan kan ske genom låst lucka som försvårar för flaggtjuvar
  • Enkel montering i markfäste, som gjuts fast i betong

Det allra enklaste är att välja en paketlösning när du köper flaggstång. Då får du med allt som behövs: lina, flaggknopp (helst av guld), markfäste och stång.

Rätt placering

När du har valt den rätta höjden på din flaggstång kan du också bestämma var på tomten den ska placeras. Undvik att sätta flaggstången precis intill huset. För det första kan ett oväder få stången att knäcka och eventuellt ramla ner på huset, För det andra och viktigast: du ska ju kunna se stången med den stolt svajande blågula flaggan från dina fönster utan att behöva luta dig ut! En annan fördel med att placera stången en bit från huset är att du då inte så lätt hör flagglinan smattra (som du även kan gardera dig emot med invändig lina).

Hur stor ska flaggan vara, undrar du säkert. Även här finns en bra tumregel Flaggans längd räknad vinkelrätt ut från stången bör vara en fjärdedel av flaggstångens höjd. Om du har valt en 12 meter hög stång, så bör du välja en flagga som är tre meter lång och nästan två meter hög. Flaggans form är rektangulär och höjden förhåller sig längden som 10 till 16.

Om du skaffar en vimpel, så bör längden på vimpeln vara cirka en tredjedel av stångens höjd.

Upp med flaggan

Vår svenska flagga får inte vara hissad hela dygnet, och en gång i tiden sa man att flaggan skulle upp tillsammans med solen och tas ner när solen gick ner. Det gäller inte riktigt längre. I dag ska flaggan hissas klockan 08:00 under sommarhalvåret, som går från 1 mars till och med 31 oktober. På vinterhalvåret väntar vi till klockan 09:00. Regeln med att hala flaggan vid solnedgång gäller dock fortfarande, men det får inte ske senare än klockan 21:00.

Flaggtiderna är emellertid inte tvingande, för du har lov att flagga på de tider som passar dig bäst. Om du vill flagga när det är mörkt, så ser det extra effektfullt ut om du belyser flaggan.

Du bör inte låta flaggan sitta upp både natt och dag, även om ni i familjen firar bröllop i dagarna tre. Använd i så fall en vimpel på nätterna. En vimpel får gärna sitta uppe i stort sett året runt.

Vill du ära någon som avlidit så ska flaggan på halv stång. Det innebär att du först hissar den i topp och sedan sänker den cirka en tredjedel från toppen. Efteråt hissar du flaggan, innan den åter halas.

Du kan lära dig mer om flaggregler, flaggtider, flaggans storlek etc. genom att ladda hem appen ”Sveriges Flagga” från App Store eller Google Play Store.

Fler nyheter