Besök en handelsträdgård i sommar

07 april 2020 william_eriksson

De senaste åren har intresset för växter och odling fått ett uppsving i Sverige. Trenden har bland annat synts i inredningsbutiker, där en mängd olika prylar och textilier prytts med monsterablad, och ett bredare utbud av krukor, piedestaler och amplar trängts på hyllorna. I sociala medier har det uppstått en mängd grupper där medlemmar utbyter tips, och anordnar träffar för att byta sticklingar med varandra. På bloggar går det att läsa om de hetaste växterna just nu, och vilka sorter som passar bäst i olika miljöer. Om du hakat på trenden är ett kul tips inför sommarsäsongen att besöka någon av landets många handelsträdgårdar.

 

Låt dig inspireras

Handelsträdgårdar kan vara utformade på olika sätt, men gemensamt är att de består av någon form av dekorativ odling, och därutöver finns till exempel plantor, fröer eller egenodlade grönsaker till försäljning i en intilliggande butik. På så vis kan du först strosa runt bland det gröna och samla inspiration till odlingsprojekt i din egen trädgård eller på balkongen, och därefter köpa med dig det du behöver för att realisera dina planer. Om du blir trött i fötterna kan du vanligtvis slå dig ner för en fika eller lunch på trädgårdens egna café eller restaurang, och i bästa fall består maten av råvaror som odlats på plats.

 

 

Upptäck din lokala trädgård

Ett stort gäng handelsträdgårdar finns i eller omkring Stockholmsområdet, men det går också att hitta många trevliga trädgårdar på andra platser i landet. Eftersom olika handelsträdgårdar ofta har sina egna specialiteter kan det vara kul att på förhand kolla upp några olika ställen, och sedan spendera en dag med att åka runt och besöka dem en efter en. Om du är bosatt på Gotland eller har planer på att besöka ön som turist är till exempel Stånga Trädgård en handelsträdgård som är väl värd ett besök.

Fler nyheter