8 tips för att inreda ditt sovrum

10 januari 2023 Julia Zsiga

Sängar, kuddar, lampor, nattduksbord – oavsett om du är en blivande inredningsdesigner eller bara vill ge ditt eget hem en liten makeover kan sovrummet vara en utmanande plats att kännas välplanerad och väldesignad. Det handlar om mysighet och funktionalitet. Här är några inredningsidéer och tips som hjälper dig att få ut det mesta av din sovrumsinredning:

1. Satsa på subtila färger

Vackra sovrum ska vara lugnande, bekväma områden, och de bästa färgerna för att uppnå detta är delikata färgskalor: neutrala färger som vitt och grädde eller en ljus färgpalett som lavendel och ljusblått. Detta betyder inte att ditt sovrum behöver vara tråkigt – om dina favoritfärger är djärva kan du gärna experimentera med olika sätt att lägga till intressanta färgklickar. Prova några utstickande kuddar, ett kraftigare påslakan, duntäcke eller sängöverkast. Om du är riktigt modig kan du välja en intressant färg eller tapet på en vägg eller i taket.

Guide

2. Se till att du kan röra dig

Ett av de bästa sätten att ge ditt sovrum en vilsam och avkopplande stämning är att fokusera på hur väl du kan gå runt på golvet utan att det känns trångt. Försök om möjligt att undvika en massa möbler i ditt sovrum. Du ska inte snubbla över bokhyllor och soffbord eller klämma dig förbi sängbord för att komma fram till din säng. Detta är särskilt viktigt i små utrymmen och rum. Du måste kunna andas! Ett tips på gömd förvaring är lådor under sängen.

Guide

3. Tänk på det visuella

Även om lättrörlighet är ett bra sätt att bedöma om ditt sovrum är rörigt eller inte, är det också viktigt hur det ser ut. Varje möbel är viktig för det visuella intrycket – till exempel kommer en mindre sängstomme utan sänggavel att ge ett lättare inttryck än en grov sängstomme med en bred sänggavel. När du väljer möbler till ditt sovrum bör du tänka på varje möbel.

I ett litet sovrum kan du välja en lätt säng och ett väldigt litet nattduksbord, medan i ett sovrum med högt tak kan du överväga en hög sänggavel eller ett stort väggkonstverk för att fylla ut utrymmet och dra ögonen uppåt. Om du har ont om utrymme kan du låta sängen stå i fokus. Ett bra knep för att ändra den visuella balansen i vilket rum som helst är en väggspegel – ljusa speglar kan nästan skapa en negativ visuell tyngd, som om de tillför utrymme till ditt rum.

Guide

4. Belysning

Istället för att förlita dig på enbart en taklampa eller en bordslampa är det en bra metod att skikta belysningen i ditt sovrum, vilket innebär att inkludera flera olika ljuskällor som du kan växla mellan. Tänk på de olika enkla ljuskällorna som du kan dra nytta av i ditt sovrum (som inbyggt naturligt ljus, takbelysning, golvlampor, sänglampor, bordslampor, läslampor, hängande lampor och dimrar) och välj ut några olika.

Guide

5. Fördela de mjuka detaljerna

Alla sovrum har ett stort mjukt föremål i sig – sängen – som ofta är rummets fokuspunkt. För att hjälpa till att balansera sängens visuella mjukhet kan du försöka att inkludera mjukheten på ett eller två andra ställen, vilket undviker att resten av rummet känns alltför ”hårt” i jämförelse. Fönsterdraperier, mattor eller plyschiga filtar är bra sätt att sprida den mjuka looken i hela rummet.

Guide

6. Kom ihåg taket

Taket är den största rena ytan i ditt sovrum, och de flesta amatörinredare glömmer ofta bort det.  Om du vill ge ditt sovrum en speciell touch kan du överväga att måla eller tapetsera taket med en delikat färg eller ett mönster.

Guide

7. Överväg en hörna

Ditt sovrum ska kännas som ett heligt rum där du kan koppla av. Om du har utrymmet kan det vara en bra idé till just avslappning. Det kan vara en fönsterplats, ett loft eller till och med bara en bekväm stol och en fotpall. Det viktigaste är att du kan dra dig undan för att få lite tid för dig själv.

Guide

8. Följ din personliga stil

När du kommer på idéer för sovrummet ska du inte fastna så mycket i inredningstips att du får ett sovrum som inte känns rätt för dig. Ditt sovrum ska kännas bekvämt och anpassat efter dina behov, så se till att du längs vägen frågar dig själv vad som tilltalar dig. Om du älskar något specifikt – vare sig det är grönska eller stoppade sänggavlar – se till att göra plats för det i dina inredningsidéer.

Guide

FAQ BOKS

Tips på hur man inreder ett sovrum

Se till att du kan röra dig

Vilka färger ska jag välja i ett sovrum

Satsa på subtila färger

Vilken belysning ska jag ha i ett sovrum?

Istället för att förlita dig på enbart en taklampa eller en bordslampa är det en bra metod att skikta belysningen i ditt sovrum

Fler nyheter